Известие

Collapse
No announcement yet.

Проблем с перката на радиатора?

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Проблем с перката на радиатора?

Здравейте, днес след като колата поработи доста време на място забелязах, че стрелката за t подмина малко над 90градуса и перката на радиатора се включи, като започна ту да върти ту да спира, все едно мени обороти или не и достига ток , най на края не издържах и включих климатика за да падне температурата.След това отново я оставих да работи и пак след като подмина 90градуса се включи перката но работи около 5секунди и спря, без отново да успее да свали температурата.До сега не съм обръщал внимание но мисля , че на място винаги перката се е включвала малко над 90г, но е въртяла докато не смъкне под 90г, а на дълъг път никога не е подминавала 90гр. с каквато и скорост да съм карал.Според вас на какво най вероятно може да се дължи това:
    1-Термостат?
    2-Преостат?
    3-Някоя букса;реле или бушон?
    4-Въздух в системата?

Колата е 2,4JTD 103kw
    Last edited by stu; d.m.y г., 01:48.
    Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDmQ 200 к.с.

Вече забелязах, че перките се включват малко след 90гр и като поработят 20-30сек.температурата пада под 90гр.

Comment

Да не пиша нова тема ще използвам старата ми.Тъй като колата беше със син антифриз реших да го сменя с червен и от три дни промивам системата, като три пъти наливах само вода и карах така по един ден.Днес вече сипах новият антифриз и реших да я обезвъздуша но ударих греда-първият път чаках до към 110гр. и след като не вкючи перката включих климатика при което веднага включват и двете перки и охлаждат.После пробвах още няколко пъти но така и нищо не стана.Къде греша или може да има и някоя неприятна изненада!

Comment

Горния маркуч на радиатора усещаш ли го рязко да се затопля, когато температурата на мотора достигне към работната?

159 1.8 MPI
        166 2.0 TS (ex)

Comment

Ами не знам дали е рязко, но се затопля.

Comment

Като я запалиш на студено трябва да е студена и рязко да стане гореща (за 10 - 15 секунди). Ако се стопля бавно - най-вероятно не е добре обезвъздушена. Странното е, че не пуска перките след като двата датчика са в един корпус и щом виждаш 100 гр на таблото, и ECU - то вижда същото и трябва да пусне първа степен при 95 и втора при 102.

159 1.8 MPI
            166 2.0 TS (ex)

Comment

Като пусна климатика перките веднага тръгват и температурата пада.

---------- Post added at 23:49 ---------- Previous post was at 23:42 ----------

При при спукана гарнитура или блок така ли се държи, или пък може да е някоя букса или датчик?

Comment

Това, че температурата пада бързо след принудителното пускане на перките означава, че все пак има добра циркулация - т.е - системата е обезвъздушена. Сякаш ECU - то не мери коректно температурата и заради това не ги пуска. Пробвай да почистиш и размърдаш буксата на температурния датчик на термостата. Може този на ECU - то да не контактува добре.

159 1.8 MPI
                166 2.0 TS (ex)

Comment

Ами и аз това си мисля, виж ми първият пост, тогава имах чувството , че нещо не дава добър контакт но не му обърнах внимание защото много, много рядко температурата е стигала 90градуса и то в адски задръствания на над 35градуса.Къде да ги търся тези букси?

Comment

Първоначално публикувано от stu Покажи съобщение
                    При при спукана гарнитура или блок така ли се държи, или пък може да е някоя букса или датчик?
                    Зависи къде и какъв е пробива или спукването но обикновено циркулацията силно се влошава, системата се надува и изпуска през клапана и през ауспуха излиза бял пушек и губи течност. Сутрин на студено преди палене маслото побелява.

Не мисля, че това е случая при теб.

---------- Post added 18-07-2014 at 00:04 ---------- Previous post was 17-07-2014 at 23:54 ----------

Ами и аз това си мисля, виж ми първият пост, тогава имах чувството , че нещо не дава добър контакт но не му обърнах внимание защото много, много рядко температурата е стигала 90градуса и то в адски задръствания на над 35градуса.Къде да ги търся тези букси?
                    Датчикът е на самия термостат буксата му е една:

159 1.8 MPI
                    166 2.0 TS (ex)

Comment

А буксите към перките да ги гледам ли?

Comment

А буксите към перките да ги гледам ли?
                        Няма смисъл, щом перките тръгват при други условия.

Ако чистенето на буксата не даде положителен резултат е добре да премериш стойностите на термосъпротивленията. Тук съм дал данни при моя таралясник, които не вярвам съществено да се различават.
                        Last edited by ecotronic; d.m.y г., 00:25.

159 1.8 MPI
                        166 2.0 TS (ex)

Comment

Добре де, инфото за температура на таблото не се ли получава от ECU-то, което я получава от датчика на термостата?

Comment

Добре де, инфото за температура на таблото не се ли получава от ECU-то, което я получава от датчика на термостата?
                            Не. В този датчик има 2 термочувствителни елемента (NTC резистори), които нямат електрическа връзка помежду си.
                            На този който е за индикацията на таблото единият му извод е свързан към шаси чрез вътрешно изградена ел. влъзка. Другият му извод отива на отклонителната система на таблото а нейният втори извод - на +12V.

Второто термосъпротивление е свързано с 2 проводника към ECU - то. Може входът на ECU - то да е диференциален.

159 1.8 MPI
                            166 2.0 TS (ex)

Comment

Стояне, провери с диагностика каква температура показва мотора,тея черните датчици много се преебават и показват каквото им скимне.
                              Alfa Romeo EX 155 1.8SS,147jtd,156TS,156jtd,
                              159 1.9 няколко. 2.4 няколко, Auto, ръчка - всичко
                              NEW 159 2.0 JTDm Black TI

Comment

Working...
                              X